Πολύς λόγος γίνεται για στίχους που αλλάζουν οι ερμηνευτές στα τραγούδια που καλούνται να πουν είτε είναι δημιουργοί τους είτε απλά εκείνοι που τα τραγουδούν. Για στίχους που μας φαντάζουν ως και ανούσιο να αλλάξουν. Αυτή δεν είναι μία τέτοια περίπτωση. Η Χάρις Αλεξίου άλλαξε πολύ ουσιωδώς έναν στίχο σε ένα δικό της, αγαπημένο τραγούδι.

Η Χάρις Αλεξίου, στο τραγούδι της Πανσέληνος, άλλαξε έναν στίχο καθώς το ερμήνευσε για το project της, Reworks, που κυκλοφόρησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα νέο album της ερμηνεύτριας στο οποίο επανασυστήνει με άλλο ρυθμό και ενορχήστρωση 10 τραγούδια της ήδη γνωστά στο κοινό. Εκεί, λοιπόν, αντί να τραγουδήσει τον στίχο «Τα ζήτησα όλα απ’ τη ζωή μου, τα πλήρωσα με την ψυχή μου», είπε: «Τα ζήτησα όλα απ’ τη ζωή μου, τα πλήρωσα με τη φωνή μου». Όχι δεν δακρύζω, ένα σκουπιδάκι απλά μπήκε στο μάτι μου.
Η Χάρις Αλεξίου το 2020 είχε ανακοινώσει την έξοδό της από τις live εμφανίσεις και τις συναυλίες της, είχε αναφερθεί στην απόφασή της να απομακρυνθεί από το τραγούδι, τουλάχιστον σε αυτήν τη μορφή του. Είχε πάρει μία γενναία απόφαση, βυθίζοντας το κοινό σε περισυλλογή, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες να λένε «στοπ» και να αναζητούν την καλλιτεχνική έκφραση σε άλλα μονοπάτια.

Ίσως δεν έχουμε συνηθίσει οι καλλιτέχνες να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με απόλυτη ειλικρίνεια. Η Χάρις Αλεξίου το έκανε. Αντιμετώπισε τη φωνή της, το εργαλείο με το οποίο εξακολουθεί να μας ταξιδεύει τελικά είτε τραγουδά είτε παίζει ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση, με πλήρη ειλικρίνεια. Εκείνη η φωνή την πήγε παντού, της πρόσφερε όλα όσα είχε ζητήσει από τη ζωή της. Και στο τέλος πλήρωσε και τον λογαριασμό.
«Δεν γίνεται να κοροϊδεύεις», είχε πει στην εκπομπή Στούντιο 4 η Χάρις Αλεξίου πριν από λίγους μήνες για την απόφασή της να σταματήσει να τραγουδά ζωντανά.
«Το πένθος δεν ήταν επειδή έφυγα από τη δουλειά, το πένθος -ας μην φοβόμαστε να πούμε τη λέξη ακόμα- ήταν για την απώλεια της φωνής», είπε στη συνέχεια. «Αυτό, όσο κι αν θες να το διασκεδάσεις, να πεις “τα έκανα όλα, τα έζησα, επιτυχία, ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο, έπαιξα στα ωραιότερα και μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, είμαι χορτάτη καλλιτέχνις”… Όμως, θέλεις τη φωνή σου».
Η ειλικρίνεια με την οποία αντιμετώπισε το κοινό η Χάρις Αλεξίου δεν ήρθε χωρίς το ανάλογο τίμημα. Και το τίμημα αυτό είναι το πένθος για τη φωνή της που δεν μπορεί πια να της επιτρέπει να τραγουδά όπως τραγουδούσε κάποτε. Της επιτρέπει ωστόσο, να εκφράζει την ψυχή της στο studio, εκεί όπου μπήκε και μαζί με την Kid Moxie τραγούδησαν την Πανσέληνο.

«Τα ζήτησα όλα απ’ τη ζωή μου, τα πλήρωσα με τη φωνή μου», τραγουδά κι όλο εκείνο το πένθος που ήταν απλά μία λέξη στη συνέντευξή της στο Στούνιο 4 αποκτά υπόσταση, ακούγεται από τα ηχεία και μας ανατριχιάζει. Γι’ αυτό σου λέω, η Χάρις Αλεξίου άλλαξε κι εκείνη έναν στίχο στο τραγούδι της, αλλά εκείνη είχε έναν πολύ ουσιαστικό και συναισθηματικό λόγο να το κάνει. Και για μία ακόμα φορά μας ταξίδεψε σε μία ιστορία ζωής, δική της και όλων εκείνων που ένιωθαν να τους στερούν τη φωνή, κυριολεκτικά ή μεταφορικά.

«Έχω απομακρυνθεί από τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δεν μπορώ να το κάνω καλά. Θα με ακούσετε σε λίγο καιρό σε ένα τραγούδι με τη Γιασμίν, ένα ντουέτο που κάναμε μαζί που έχω γράψει τους στίχους στα ελληνικά εγώ και εκείνη τη μουσική και τους στίχους στα ισπανικά. Το ηχογράφησα πέρσι το καλοκαίρι. Είναι μια μπαλάντα που μπορούσα να πω, αλλά δε με ακούει η φωνή μου πια και είπα πως είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό», είχε πει στην εκπομπή Στούντιο 4.

Ωστόσο, η Χάρις Αλεξίου, επέστρεψε στο studio ξανά. Αυτή τη φορά όχι με νέα τραγούδια, καθώς όπως είχε πει στην ίδια συνέντευξη δεν μπορεί να γράφει μουσική και να μην της βγει να τραγουδήσει.

«Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω. Είπα “μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δε μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα”. Δεν γράφω πια τραγούδια. Αν γράψω ξανά, θα περάσει κάποιος χρόνος. Όταν γράφω εγώ τραγούδι, μου βγαίνει αυτόματα να το τραγουδήσω. Οπότε τι να γράψω τώρα;», εξηγούσε.

Τα παλιά της τραγούδια, λοιπόν, με εντελώς νέα ματιά και νέους συνεργάτες, όπως τη Kid Moxie, τον Χρήστο Μάστορα και τον ΛΕΞ. Παλιά τραγούδια με νέα ματιά και μία φωνή που όποτε και να πατήσεις το play, έχει τη δύναμη να σε ανατριχιάζει.

Πηγή: ladylike.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial