Πιθανώς η κυβέρνηση να επανεξετάσει και τον κόφτη, δηλαδή το αν ένας ευρωβουλευτής με δύο θητείες δε θα έχει δικαίωμα τρίτης εκλογή

Φαίνεται ότι οριστικοποιούνται οι αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις προσεχείς ευρωεκλογές. Και κλειδώνει η απόφαση για να ισχύσει και πάλι ο σταυρός, όπως έγινε στις εκλογές του 2019 και όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός κατά τη Συνέντευξη Τύπου στη περσινή ΔΕΘ.

Αυτό που επίσης μάλλον δεν αλλάζει είναι η εκλογική περιφέρεια, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει μια και θα είναι πανελλαδική. Κι αυτό γιατί το σπάσιμο σε 5 ή 7 περιφέρειες, που ήταν ένα σενάριο που συζητήθηκε πολύ και εξετάστηκε εξονυχιστικά από το Μέγαρο Μαξίμου, μάλλον δε θα προχωρήσει. Κι αυτό για πολλούς λόγους: Πρώτον γιατί το κούμπωμα των εδρών με τις περιφέρειες που θα δημιουργούνταν, με πιο μεγάλες αυτές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, αποδείχτηκε ένα δύσκολο εγχείρημα με πολλά προβλήματα.

Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που είχε ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ήταν ένα από τους υπέρμαχους της άποψης να παραμείνει το σύστημα ως έχει. Μάλιστα η τελευταία συνάντηση που είχαν ο κ. Μεϊμαράκης με τον πρωθυπουργό μπορεί να αποδειχτεί και καθοριστική στις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Επίσης ένας ευρωβουλευτής της Αττικής ή της Πελοποννήσου, όπως θα ήταν στην ουσία ο «περιφερειακός» ευρωβουλευτής που θα εκλέγονταν με το σπάσιμο των περιφερειών δε θα είχε την ίδια βαρύτητα που έχει σήμερα ο «πανελλαδικός» βουλευτής. Φαίνεται ακόμη ότι τις αποφάσεις επηρεάζει και το γεγονός ότι σε όλες τις μικρές χώρες στην Ευρώπη ισχύει η πανελλαδική κάλπη.

Ακόμη φαίνεται ότι το μάθημα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, προβλημάτισε την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ένα ενδεχόμενο σπάσιμο των περιφερειών θα δημιουργούσε πεδίο σε τοπικούς παράγοντες να επηρεάσουν τη σταυροδοσία των υποψηφίων σε περιφερειακό επίπεδο, όπως έγινε και στις περιφερειακές εκλογές.

Οι σχετικές εισηγήσεις των δύο βασικών σεναρίων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγιναν από τον εκλογολόγο του Μεγάρου Μαξίμου Θοδωρή Λιβάνιο με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται να οριστικοποιηθούν στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Είναι προφανές ότι αν τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο του σταυρού με πανελλαδική περιφέρεια αλλάζει και ο σχεδιασμός για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, που δε θα είναι ανά εκλογική περιφέρεια αλλά θα χρειαστούν να εκλεγούν σε πανελλαδικό επίπεδο. Πιθανώς δε η κυβέρνηση να επανεξετάσει και τον κόφτη, δηλαδή το αν ένας ευρωβουλευτής με δύο θητείες δε θα έχει δικαίωμα τρίτης εκλογής.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial