Συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Voria.gr: «Προσωπικό μου στοίχημα το μετρό Θεσσαλονίκης» – «Κυβέρνηση σταθερότητας ή το απόλυτο χάος, το δίλημμα της Κυριακής» – «O ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφό πρόγραμμα με νέα ληστρική επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες» – «Εμμονή μαζί μου ο Τσίπρας, αλαζονικός ο Ανδρουλάκης»

Δραστική αλλαγή της Θεσσαλονίκης την επόμενη τετραετία, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη Voria.gr.

Λίγο πριν αρχίσει τη χτεσινή επίσκεψή του στο μετρό της Θεσσαλονίκης, τη βόλτα στην πόλη και την κεντρική προεκλογική ομιλία του στο Παλέ, ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη Voria με ευθύτητα, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο πρωθυπουργός έστειλε πολλά πολιτικά μηνύματα, καλώντας μάλιστα μέσω της Voria ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες να σηκωθούν από τον καναπέ και να ψηφίσουν την Κυριακή, διότι έρχεται νέα υπερφορολόγησή τους στην περίπτωση που δεν είναι η ΝΔ η επόμενη κυβέρνηση.

Κάνει λόγο για κρυφό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ με νέα ληστρική επιδρομή στη μεσαία τάξη, το οποίο αποκαλύφθηκε και πρέπει να πάρει απάντηση από τους πολίτες στην κάλπη.

Επισημαίνει ότι τα σενάρια συγκυβέρνησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παραβιάζουν κατάφωρα τη λαϊκή βούληση και θα οδηγούσαν, όπως τονίζει, τη χώρα σε ολική καταστροφή.

Λάβρος εναντίον τόσο του κ. Τσίπρα, όσο και εναντίον του κ. Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει:

-Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: Έχουν προσωπική εμμονή μαζί μου και με την οικογένειά μου. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Έχουν κρυφό πρόγραμμα ενάντια στη μεσαία τάξη, που αποκαλύφθηκε. Έχουμε ακούσει τόσα σενάρια για προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης, που χάσαμε το μέτρημα.

-Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη: Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη επιστρέφει σε μια λογική ΠΑΣΟΚικού κρατισμού της δεκαετίας του ’80. Βαθιά αλαζονική η συμπεριφορά του, σκέφτεται τελείως παράλογα. Μια συγκυβέρνηση με Ανδρουλάκη θα ήταν εξαιρετικά αδύναμη, θα ήταν κυβέρνηση του ελάχιστου δυνατού παρονομαστή, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως αν μια κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στη Θεσσαλονίκη, αυτή είναι η δική του, ενώ υπογραμμίζει ότι η υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο Α’ Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί τη συνέχιση της αμέριστης προσοχής του στην πόλη. Χαρακτηρίζει το μετρό Θεσσαλονίκης προσωπικό του στοίχημα και λέει ότι θέλει να είναι ο πρωθυπουργός που θα το εγκαινιάσει στις αρχές του 2024, ενώ αναλύει και το όραμά του για την πόλη της επόμενης τετραετίας.

-Κύριε πρόεδρε ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν τις εκλογές του Μαΐου; Μένουν δύο μέρες μέχρι την Κυριακή, μέχρι τις κάλπες. Τι κλίμα εισπράξατε προεκλογικά;

Το κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν εξαιρετικά θετικό. Πιστεύω η Νέα Δημοκρατία έχει σαφέστατα αέρα στα πανιά της, καθώς οδεύουμε προς την τελική αναμέτρηση της Κυριακής. Όμως γνωρίζω πολύ καλά ότι οι εκλογές κρίνονται την ίδια την ημέρα των εκλογών και γι’ αυτό θα επιμείνω μέχρι την τελευταία στιγμή να μιλώ θετικά, να παρουσιάζω τις προγραμματικές μας θέσεις, να μιλώ για την Ελλάδα την οποία ονειρεύομαι, για τα ζητήματα τα οποία αφορούν τελικά τους πολίτες, την οικονομία, τους μισθούς, τα εισοδήματα, το εθνικό σύστημα υγείας, πώς θα αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών, αλλά να μιλώ και για την ισχυρή Ελλάδα, την οποία οραματίζομαι, καθώς βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά ρευστή γεωπολιτική περίοδο κι αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι να έχει σταθερό χέρι στο τιμόνι. Επίσης, θέλω να αναδεικνύω τα σκληρά διλήμματα των εκλογών. Αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή να γυρνάμε πίσω, αλλά και το δίλημμα που προέκυψε εκ των πραγμάτων, από τις παλινωδίες της αντιπολίτευσης συνολικά: Αν θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, σταθερότητα στον τόπο ή το απόλυτο χάος, καθώς από την άλλη πλευρά έχουμε ακούσει τόσα σενάρια για εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης, που έχουμε χάσει το μέτρημα. Το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι πειραματισμούς, κυβερνήσεις μειοψηφίας, ειδικού σκοπού… Όλα αυτά είναι σενάρια τα οποία παραβιάζουν κατάφωρα την ίδια τη λαϊκή βούληση και θα οδηγούσαν τον τόπο σε μια ολική καταστροφή.

-Σημαντικό κομμάτι των πολιτών φαίνεται να συμμερίζεται και να προτιμά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και ακόμη περισσότεροι επιζητούν τη σταθερότητα. Εσείς επιμένετε ότι η αυτοδυναμία είναι ο στόχος σας. Ρεαλιστικά στις εκλογές του Ιουλίου. Σε περίπτωση όμως, που παρότι η ΝΔ είναι πρώτη, αλλά και πάλι όχι αυτοδύναμη, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες, λόγω ακυβερνησίας; Υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας;

Μπορώ να απαντήσω για την πρώτη κάλπη και δεν θέλω να κάνω καμιά εκτίμηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. Αυτό που μπορώ να σας πω, το έχω επαναλάβει και σε πολλούς διαφορετικούς τόνους, είναι ότι ουσιαστικά δεν βλέπω περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης, σκεπτόμενος τελείως παράλογα, δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Είναι μια βαθιά αλαζονική συμπεριφορά, η οποία περιφρονεί τελικά τη βούληση των πολιτών, γιατί οι πολίτες ψηφίζουν και για κόμμα, αλλά ψηφίζουν και για πρωθυπουργό. Αλλά θα σας έλεγα ότι ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε πρακτικά κοινά σημεία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη επιστρέφει σε μια λογική ΠΑΣΟΚικού κρατισμού της δεκαετίας του ’80, δεν στηρίζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι κι αν έβγαινε αριθμητικά μια τέτοια διακυβέρνηση, μετά την πρώτη κάλπη, θα ήταν μια κυβέρνηση εξαιρετικά αδύναμη, μια κυβέρνηση του ελάχιστου δυνατού παρονομαστή. Το ακριβώς ανάποδο από αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα. Γι’ αυτό και επιμένω ότι τελικά η λύση για τη σταθερότητα, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα μπορεί να είναι μόνο η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

-Από το τοξικό κλίμα στις αρνητικές διαφημίσεις και τώρα στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Το χαρακτηρίζετε προσωπική στόχευση. Μήπως όμως είναι λογικά σκληρή αντιπολίτευση;

Κοιτάξτε, εγώ δεν επέλεξα ποτέ να κάνω γκρίζα, μαύρη (εδώ δε μιλάμε για γκρίζα, μιλάμε για μαύρη, για κατάμαυρη) διαφήμιση κατά του πολιτικού μου αντιπάλου. Σας διαβεβαιώνω ότι θα μπορούσα να βγάλω δεκάδες βίντεο, που να αναδεικνύουν τα ψέματα και τις παλινωδίες του κ. Τσίπρα. Δεν το έκανα γιατί θεωρώ ότι υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα πραγματικά τους προβλήματα και θέλουν να συγκρίνουν προγράμματα και να μας αξιολογήσουν σκληρά γι’ αυτά που κάναμε, αλλά κυρίως γι’ αυτά τα οποία θα κάνουμε στο μέλλον. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν μια προσωπική εμμονή μαζί μου και με την οικογένειά μου, είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό από τότε που έγινα αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν είναι κάτι τωρινό. Ούτε βέβαια κάνει εντύπωση. Τι; Ότι ακολουθούν αυτή τη στρατηγική. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Κι αυτό ξέρουν να το κάνουν πάρα πολύ καλά. Αλλά δεν πειράζει όμως. Κοντός ψαλμός… Την Κυριακή θα κάνουμε όλοι το ταμείο.

-Κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με υγιή και βιώσιμο τρόπο. Εάν θεωρήσουμε λογικές τις ενισχύσεις λόγω της πανδημίας, λόγω των έκτακτων συνθηκών, εσείς συνεχίσατε να δίνετε τα fuel pass, τα market pass ή και να εξαγγέλλετε καινούργια, όπως το youth pass. Αντίστοιχες παροχές δεν είναι κι αυτές;

Όχι. Οι δικές μας ενισχύσεις αφορούσαν έκτακτες καταστάσεις και είμαι πολύ υπερήφανος που κατά τη διάρκεια της πανδημίας δαπανήσαμε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Δικαιώθηκε αυτή η πολιτική μας. Διότι καταφέραμε και μειώσαμε την ανεργία, βάλαμε την Ελλάδα μετά την πανδημία σε μια πολύ γρήγορη τροχιά ανάπτυξης, χωρίς ταυτόχρονα να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Άρα ήταν μια πολιτική απόλυτα επιτυχημένη. Τώρα για τη στήριξη κατά του πληθωρισμού, κι αυτό είναι ένα έκτακτο εισαγόμενο πρόβλημα, δεν ακούω την ίδια κριτική να μας γίνεται για τη στήριξη που κάναμε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι εκεί φορολογήσαμε τους παρόχους και επιδοτήσαμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Τι ήταν; Έκτακτη παροχή είναι κι αυτή; Επίδομα είναι αυτό; Όχι. Ήτανε μια αυτονόητη αντίδραση της κυβέρνησης, απέναντι σε μια έκτακτη συγκυρία. Όμως θέλω να τονίσω ότι η μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα του πληθωρισμού έχει δύο σκέλη. Πρώτον πιστεύω ακράδαντα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται. Όμως η μόνιμη απάντηση είναι η αύξηση των μισθών, η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων. Και μιας και μιλάμε για φόρους και για εισφορές, δεν μπορώ να μην αναδείξω το γεγονός ότι δύο μέρες πριν τις εκλογές, πια βλέπουμε το πραγματικό, κρυφό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει να επαναφέρει τη ληστρική φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, τον νόμο Κατρούγκαλου δηλαδή ουσιαστικά, τον οποίο υπερασπίστηκε και θα πρέπει να το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Κι αυτοί που μπορεί ενδεχομένως να σκέφτονται να μην πάνε να ψηφίσουν, να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάνε να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία αν θέλουν να συνεχιστεί το υφιστάμενο ασφαλιστικό τους καθεστώς, που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουν σε ποια ασφαλιστική κλάση θέλουν να ασφαλίζονται. Καταλαβαίνω λοιπόν τώρα σε ένα βαθμό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει αλλού τη συζήτηση, γιατί υιοθετεί αυτή την τοξικότητα. Διότι εκ των πραγμάτων υπάρχουν σαφέστατα πτυχές του προγράμματός του, που σίγουρα αφορούν τη νέα υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, τις οποίες θέλει επιμελώς να τις κρατήσει κρυφές. Έλα ντε όμως που εδώ πέρα αποκαλύφθηκε.

-Στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα αντιμετωπίζει ο κόσμος με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων από την κυβέρνησή σας, όπως έδειξε κι η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τη Voria. Πιστεύετε ότι αυτή η αίσθηση είναι αποτέλεσμα της μη ολοκλήρωσης ακόμη των έργων που έχουν δρομολογηθεί ή της εδραιωμένης πεποίθησης ότι υπολείπεται η περιοχή της αναγκαίας προσοχής από την κεντρική διοίκηση;

Νομίζω ότι αν μία κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στη Θεσσαλονίκη, αυτή ήταν η κυβέρνηση η δική μας. Και η δική μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Τη συνέχιση αυτής της πολύ μεγάλης προσοχής που δίνουμε στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη πηγαίνει πολύ καλά. Και πηγαίνει πολύ καλά, όχι μόνο από πλευράς έργων – θα έρθω στη συνέχεια σε αυτά – αλλά κι από πλευράς ιδιωτικών επενδύσεων. Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα στην πόλη και να το αντιληφθεί. Είναι μια πόλη, η οποία εκπέμπει πολύ μεγάλο δυναμισμό, σημαντικότατες ιδιωτικές επενδύσεις… Αυτές δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, την οποία ακολούθησε αυτή η κυβέρνηση. Τώρα για τα μεγάλα έργα, το μετρό ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα. Είπα και μετρό και αρχαία και αυτό γίνεται πράξη. Αρχές του 2024 θα λειτουργήσει επιτέλους το μετρό. Πραγματικό μετρό, όχι μουσαμάδες. Θα αλλάξει τελείως την όψη της πόλης και ταυτόχρονα θα δρομολογούνται και μια σειρά από άλλα πολύ σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη. Το FlyOver ξεκινάει για να δώσει μια πρόσθετη κυκλοφοριακή ανάσα στους οδηγούς που επιλέγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους. Το αεροδρόμιο επίσης της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε. Αλλά ολοκληρώθηκε, διότι ήταν κι αυτή επένδυση, την οποία δρομολόγησε η Νέα Δημοκρατία. Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Σημαντικά έργα, τα οποία δρομολογεί η Περιφέρεια, όπως όλη η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, τρέχουν κι αυτά. Νέο νοσοκομείο Παιδιατρικό και νέο Ογκολογικό νοσοκομείο στο στρατόπεδο Καρατάσιου και συν πολλές παρεμβάσεις που γίνονται ειδικά για τη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένη. Όλα αυτά είναι έργα, τα οποία δεν γίνονται σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας. Για να έχουμε μία αίσθηση του πόσους πόρους έχουμε κινητοποιήσει για τη Θεσσαλονίκη. Και πιστεύω ότι αυτό οι Θεσσαλονικείς θα μας το πιστώσουν. Μπορεί όχι πλήρως. Εύχομαι να μας το πιστώσουν πλήρως σε αυτή την κάλπη, αλλά σίγουρα, προϊόντος του χρόνου θα αντιληφθούν ότι τα έργα αυτά πραγματικά ολοκληρώνονται και η όψη της Θεσσαλονίκης αλλάζει δραστικά.

-Κι επειδή σας αρέσει να μιλάτε για το μέλλον, να κλείσω τη συνέντευξη ρωτώντας σας: τι αλλάζει με Μητσοτάκη την επόμενη τετραετία στη Θεσσαλονίκη;

Κατ’ αρχάς το μετρό θα λειτουργήσει. Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός ο οποίος θα εγκαινιάσει το μετρό. Είναι όπως σας είπα ένα προσωπικό μου στοίχημα και νομίζω ότι σε τέσσερα χρόνια από τώρα πολλά από τα έργα για τα οποία σας μίλησα θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Αλλά δεν αναφέρομαι, πάλι το τονίζω, μόνο στα δημόσια έργα. Μια Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι πόλος καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, με το ΑΠΘ να ανοίγει τα φτερά του, να προσφέρει για πρώτη φορά ξενόγλωσσα προγράμματα, να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό, μια Θεσσαλονίκη, η οποία εξακολουθεί να έχει μια ισχυρή παραγωγική βάση, με τη ΒΙΠΕ της Σίνδου να προσελκύει πολύ σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις, νομίζω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη συμπυκνώνονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας χώρας, με μια δυναμική οικονομία, προς όφελος πρωτίστως των πολιτών. Με καλύτερους μισθούς, με καλύτερα εισοδήματα, μια πόλη η οποία πραγματικά θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όπως της αξίζει και όπως την οραματιζόμαστε.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial