Υπάρχουν προκρατήσεις για τα τέλη Μαΐου και κινητικότητα για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά

Καλύτερα από το 2022 αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή τουριστική χρονιά για τη Χαλκιδική, αλλά και για τη Θάσο και την Πιερία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Ελλάδος και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο. 

«Το κλίμα ήταν πολύ θετικό για την Ελλάδα- κατ’ επέκταση για τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη- σε όλες μας τις παρουσίες στις εκθέσεις του εξωτερικού. Το είδαμε τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, και σε όλες τις εκθέσεις του 2023, από την Σκανδιναβία, μέχρι την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, το Ισραήλ και τα Βαλκάνια» αναφέρει στο makthes.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεσοσταθμικά η μέση πληρότητα από την 1η Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής κυμαίνεται μεταξύ 40%-45%. «Αυτό είναι καλό γιατί ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας για να κάνουμε πωλήσεις» τονίζει ο κ. Τάσιος. 

Οι ξενοδόχοι θεωρούν δεδομένο ότι ο τουρισμός θα καταγράψει τις επιδόσεις του 2022 και ο στόχος τους είναι να κινηθεί στα επίπεδα του 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία. Το 2022, πρώτη χρονιά που δουλέψει ο τουρισμός μετά την πανδημία, ο Μάιος ήταν νεκρός μήνας και ακολούθως είχαμε απότομη αύξηση για τέσσερις μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο πάνω από τα μισά ξενοδοχεία ήταν κλειστά. 

Τώρα με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής ο κλάδος επανέρχεται σε μια «κανονικό» χρονιά, καθώς υπάρχουν κρατήσεις από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. «Ο στόχος μας είναι να δουλεύουμε 150 μέρες σταθερά. Η «σεζόν φαίνεται να είναι ‘’κανονική’’. Αυτό είναι το ζητούμενο».

Ήδη στη Χαλκιδική υπάρχουν προκρατήσεις για τα τέλη Μαΐου, και κινητικότητα για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά. Από τις 28 Απριλίου ουσιαστικά αρχίζει σεζόν στη Χαλκιδική, με 15 ξενοδοχεία να υποδέχονται Άγγλους και Γερμανούς και λίγο νωρίτερα, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά κάποιους Βαλκανίους. 

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο από τα Βαλκάνια θα υπάρχει μικρή κινητικότητα για το Πάσχα και κάπως μεγαλύτερη για την Πρωτομαγιά, ενώ στη συνέχεια οι κρατήσεις αρχίζουν από τις 10 Ιουνίου, οπότε και κλείνουν τα σχολεία. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η αγορά της Αγγλία κινείται πολύ καλά στη Χαλκιδική, όπου ήδη υπάρχουν 40 συμβόλαια με προκρατήσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής από μεγάλους tour operators (TUI Jet2Com) για το Μάιο και καλή ροή κρατήσεων για τη συνέχεια. Γάλλοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Ολλανδοί και Βέλγοι αναμένονται από τέλος Μαΐου αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στη συνέχεια στη Χαλκιδική.

Φορτσάρουν για το Πάσχα

Εκτός, όμως από τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, αυξημένο ρυθμό κρατήσεων για τις ημέρες του Πάσχα εμφανίζουν όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις και last minute προοπτική, τόσο σε ορεινές και παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. 

Οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%. 

Ωστόσο ο αριθμός των εποχιακών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σχέση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας (περίπου 30%).

Πιο συγκεκριμένα, στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα συγκαταλέγονται η Κέρκυρα, η Ύδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων), η Μύκονος κ.α. Στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου, ενώ οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν ικανοποιητικές τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου – πλην των ημερών του ορθόδοξου Πάσχα που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα. Υψηλές είναι οι πληρότητες στη Χίο όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης, όσο και σε ορισμένα περιφερειακά.

«Μετά το σοκ της πανδημίας, η τουριστική κίνηση της πασχαλινής περιόδου επιστρέφει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και είναι ένα πρώτο “ζέσταμα” για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 που θα ακολουθήσει. Η ροή κρατήσεων από σημαντικές μας αγορές βρίσκεται σε προ covid επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς ένα καλό lead in τον Μάιο από πλευράς τουριστικών αφίξεων και πληροτήτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων – ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial