Ποιος είναι ο Παναγιώτης Στριλιγκάς;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Χαριλάου, και αποφοίτησα από το 31ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Eίμαι ένας άνθρωπος που όσο το σκέφτομαι συνειδητοποιώ ότι όλα τα πράγματα στη ζωή μου το έχω κάνει εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εδώ μεγάλωσα, εδώ σπούδασα, εδώ εργάζομαι και εδώ ζω μέχρι σήμερα με την οικογένεια μου και τα δύο μου παιδιά.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Σπούδασα Οικονομικά στο ΑΠΘ και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Χρηματοοικονομικά και στην Διοίκηση και Οικονομία. Από το 2019 είμαι υπ. Διδάκτωρ του ΑΠΘ. 

Έχω εργαστεί σε λογιστικά γραφεία και σε πολυεθνική εταιρεία πετρελαιοειδών. Τα τελευταία 11 χρόνια μέσω της συμβουλευτικής εταιρείας StartUpBusiness που ίδρυσα δραστηριοποιούμαι στον τομέα συμβουλευτικής επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τη χρηματοδότηση τους από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, είχα την χαρά να υποστηρίξω δεκάδες ανέργους και οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας ώστε να επιδοτηθούν από προγράμματα του ΟΑΕΔ και να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Είμαι Διαμεσολαβητής αστικών και εμπορικών υποθέσεων του Υπ. Δικαιοσύνης.

– Πώς γεννήθηκε το μικρόβιο της ενασχόλησής σας με τα κοινά της πόλης;

Είναι κάτι το οποίο έκανα ήδη από την μαθητική μου ηλικία. Έπειτα στο πανεπιστήμιο ως φοιτητής ανέπτυξα έντονη κινηματική δράση. Ήμουν πάντα της άποψης ότι όταν κάτι δε μας αρέσει, ή για ό,τι δε συμφωνούμε θα πρέπει να συσπειρωνόμαστε, να συνεργαζόμαστε και να βγαίνουμε ένα βήμα μπροστά ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια, και η αλλαγή που πιστεύω πω χρειάζεται στην διοίκηση του Δήμου με οδήγησε στην απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Σπύρο Πέγκα και την παράταξη “Θεσσαλονίκη για όλους”.

Δεδομένου ότι ζείτε στη Χαριλάου, ποια είναι τα ζητήματα που σας απασχολούν;

Η Χαριλάου είναι μία από τις πιο όμορφες και κομβικές περιοχές της Ανατολικής πλευράς της πόλης. Ουσιαστικά είναι το σύνορο του πολεοδομικού συγκροτήματος με τον Δήμο Πυλαίας αλλά και με τις παρυφές του Δήμου Καλαμαριάς. Η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Άρη είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και αρκετά βρώμικη με πεζοδρόμια δύσβατα και χωρίς καμία προσβασιμότητα για αμαξίδια και για παιδικά καρότσια. 

Το πάρκο της νέας Ελβετίας που αποτελεί ένα από τους πιο αξιόλογους χώρους πρασίνου ολόκληρης της πόλης, αλλά δυστυχώς έχει κολλήσει στα πρότυπα μιας άλλης δεκαετίας, χωρίς ουσιαστικές υποδομές για την φιλοξενία των πολιτών και με μία πολύ μικρή παιδική χαρά που για τους μήνες αιχμής δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα παιδάκια και τους συνοδούς τους.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που επικρατεί τις πρωινές και απογευματινές ώρες στους κυρίους οδικούς άξονες της Χαριλάου όπως είναι η Παπαναστασίου, Η Πλαστήρα, η Αναξίμανδρου, και η Μαρτίου δημιουργεί πολλές φορές χάος αφού δεν έχουν γίνει ρυθμίσεις στους σηματοδότες για την εύρυθμη ροή των αυτοκινήτων με κατεύθυνση το κέντρο.

-Για την Τούμπα, που συνορεύει με την Χαριλάου και αποτελεί την πιο μεγάλη αυτόνομη περιοχήτης πόλης, ποια θέματα θα πρέπει να αναδείξει ο νέος Δήμαρχος μετά τις εκλογές;

Η Τούμπα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης αφού μόνη της αποτελεί το 4ο δημοτικό διαμέρισμα το οποίο αριθμεί 70.000-80.000 κατοίκους όσο δηλαδή μια πόλη σαν τα Τρίκαλα, τις Σέρρες ή την Καλαμάτα.

Το ενδιαφέρον όμως του Δήμου για τα προβλήματα της ήταν ελάχιστο τα τελευταία χρόνια.

Η Λαμπράκη που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της Τούμπας και ένας από τους μεγαλύτερους της Θεσσαλονίκης, έχει μεταμορφωθεί ως μια αυτόνομη αγορά της πόλης αλλά δεν έχει βασικές υποδομές για να υποδεχθεί το καταναλωτικό κοινό, όπως παγκάκια, δημόσιες τουαλέτες, και προσβάσιμα πεζοδρόμια για πεζούς και παιδιά. Το κυκλοφοριακό χάος σε συνεχή βάση δεν έχει διορθωθεί ούτε στο ελάχιστο. Η κυκλοφορία των λεωφορείων είναι προβληματική αφού συχνά οι δρόμοι μπλοκάρονται λόγω του διπλοπαρκαρίσματος.

Αν τολμήσουμε να δούμε την Κλεάνθους, την Παπάφη, την Ανατολικής Θράκης και την Βοσπόρου εύκολα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία διαρκής στασιμότητα στην τοπική αγορά η οποία για να ενισχυθεί θα πρέπει να γίνουν αναπλάσεις στα πεζοδρόμια ώστε οι δρόμοι αυτοί και οι τριγύρω περιοχές να γίνουν πιο φιλικές στους κατοίκους τους.

Γιατί με τον Πέγκα;

Με το Σπύρο Πέγκα γνωριστήκαμε πριν από λίγα χρόνια και ειδικότερα με δική μου πρωτοβουλία γιατί είχα διαπιστώσει ότι στην θητεία του ως αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Μπουτάρη το έργο του ήταν επιδραστικό με απτά αποτελέσματα τόσο για τον τουρισμό της πόλης που αναπτύχθηκε ραγδαίως όσο και στα θέματα πολιτισμού και παιδείας, στα οποία είχε συμβάλει. Επίσης, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο πολιτικού , ο οποίος δεν έχει φυτευτεί σε κομματικές θέσεις και λειτουργεί με όρους τεχνοκρατικούς, θέτοντας πάντα μετρήσιμους στόχους. Η απόφασή μου αυτή επισφραγίζεται σήμερα από την μεγάλη ροή δυνάμεων στην παράταξη μας από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους της πόλης, καθώς και από την σύμπλευση του Γιάννη Μπουτάρη στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε για μια νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη μέρα;

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές δεν θα μπορούσα να μείνω αμέτοχος αφού η υποψηφιότητά του Σπύρου Πέγκα είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη προοπτική αλλαγής στο δήμο και η πιο αξιόπιστη δημαρχία που μπορεί να προκύψει για την επόμενη πενταετία, η οποία είναι πολύ κρίσιμη. Η κλιματική αλλαγή επιτάσσει άμεσες παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η αστική ανθεκτικότητα της πόλης. Το ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, επίσης, επιβάλλει τόσο στην κεντρική κυβέρνηση όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση να διαμορφώσουν ένα δίχτυ προστασίας για την επιχειρηματικότητα και για την τοπική οικονομία.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι συμπολίτες σας;

Γνωρίζοντας την πόλη και ειδικότερα τις περιφερειακές της περιοχές, θέλω να συμβάλλω στην ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν όμως, απαιτούνται πόροι και χρηματοδοτήσεις – και αν τιμηθώ με την ψήφο των συμπολιτών μου, θα ρίξω βάρος στην διεκδίκηση πόρων και χρηματοδοτήσεων για να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες για την Θεσσαλονίκη.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial