Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας και της θέσης της στην κοινωνία είναι συνθήμα που ανήκει σε μια άλλη εποχή, σε μία άλλη δεκαετία. Δυστυχώς όμως η ιστορία των τελευταίων ετών έδειξε ότι η ισότητα των δύο φύλων και η ισοτιμία τους σε ρόλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς δεν αποτελούν δεδομένα και πολλές φορές αμφισβητούνται.

Ο ρόλος του Δήμου για την φροντίδα των γυναικών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση ή είναι πληγείσες από ενδοοικογενειακή βία και έμφυλες διακρίσεις είναι πολλές φορές δυσδιάκριτος , και συχνά οι δήμαρχοι εθελοτυφλούν σε αυτήν την πραγματικότητα.

Διαβάζοντας τα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης, βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες στο πρόγραμμα του Σπύρου Πέγκα και της παράταξής του “Θεσσαλονίκη για Όλους”.

Και όπως εξηγεί στο facebook ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Στριλιγκάς με τον συνδυασμό αυτό, ο Δήμος μπορεί να γίνει αρωγός στην ενίσχυση της ευαισθησίας της κοινωνίας απέναντι στις έμφυλες διακρίσεις και στην ενδοοικογενειακή βία, και επίσης να δημιουργήσει μια ομπρέλα προστασίας όπως τεχνητά καταφύγια για γυναίκες υπό κίνδυνο, όπως πολύ αναλυτικά αναφέρονται στο πρόγραμμα αυτό:

– Ενθάρρυνση και υποστήριξη ερευνών για την θέση της γυναίκας στην πόλη. 

– Ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής και επιχειρηματικότητας για την γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα.

– Δημιουργία και ενίσχυση δομών στήριξης θυμάτων έμφυλης βίας σε αριθμό αντίστοιχο με τις αυξημένες ανάγκες των γυναικών και ξενώνες φιλοξενίας για τα θύματα trafficking. 

– Εκπαίδευση προσωπικού εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων εστίασης σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών ώστε να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζονται θύματα κακοποίησης που ενδεχομένως θέλουν να ζητήσουν βοήθεια.

– Πιστοποίηση των ασφαλών αυτών χώρων με σήμα ώστε οι χώροι να αναγνωρίζονται εύκολα από τα θύματα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial