Ξέρει κάποιος από εμάς πώς πήρε το όνομά της και ποια είναι η ιστορία της περιοχής μας; Η Τούμπα, η οποία είναι κυρίως γνωστή για το Γήπεδο του συλλόγου ΠΑΟΚ. Έχει, όμως μια μακρά και άκρως σημαντική ιστορία ,η οποία κρατά από την Πόλη.

Ας την μάθουμε μαζί!

Η περιοχή αυτή της πόλης μας έχει άρωμα και ρίζες από την Πόλη! Δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες και Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923-1924, όπως προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης.

Στις μέρες μας, αποτελεί μια πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτοδιοικητικά αποτελεί τη Δ’ Δημοτική κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη του 19ου αιώνα στην περιοχή μεταξύ του Νοσοκομείου Χιρς και του λοφίσκου της Τούμπας εγκαταστάθηκαν βουλγαρικές οικογένειες και γύρω στα 1902, ο οικισμός ονομάστηκε «Τράνσβααλ» από τους κατοίκους του. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον λόφο της Τούμπας, όπου η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ένα πόλισμα της Εποχής του Χαλκού  (2200 π.Χ.). Η θέση του οικισμού φαίνεται να εγκαταλείφθηκε, μετά την ίδρυση της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο το 324 π.Χ.

 Στην Τούμπα, στις μέρες μας, υπάρχει το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, το γηροκομείο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ενώ παλιότερα λειτουργούσε και το Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέγας Αλέξανδρος», που τελούσε υπό κατάληψη από το 2005 μέχρι το 2016 όταν και κατεδαφίστηκε Στην Τούμπα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο το παλιό νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) και στην περιοχή Παπάφη το παλιό εργοστάσιο «Υφανέτ», που βρίσκεται υπό κατάληψη.

Η κεντρικότερη πλατεία της περιοχής, όπου είναι σημείο συνάντησης και εξόδου ονομάζεται πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού και βρίσκεται στην Άνω Τούμπα. Ονομάστηκε έτσι το 2010 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής αλλά και ως φόρος τιμής στους  Μικρασιάτες  και Θρακιώτες πρόσφυγες. Στην ευρύτερη περιοχή  γύρω από την πλατεία βρίσκεται το γήπεδο της Τούμπας , το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου, το κολυμβητήριο και η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας, υπάρχουν, επίσης, αρκετές εκκλησίες και μοναστήρια.

Τώρα ας παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τα μέρη όπου βολτάρουμε!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial