Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια….

Ήταν πρωί στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη με δρομολόγιο από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες προς την Καλιφόρνια έπεσαν θύματα αεροπειρατείας την ώρα που ήταν στον αέρα από 19  τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Οι αεροπειρατές ήταν οργανωμένοι σε τρεις ομάδες πέντε αεροπειρατών και μία ομάδα τεσσάρων.  Τίποτα δεν ήταν τυχαίο και μη προμελετημένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Κάθε ομάδα είχε έναν αεροπειρατή που είχε λάβει εκπαίδευση πιλότου ώστε να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο απόλυτος και αδιαπραγμάτευτος  στόχος και τον τεσσάρων ομάδων ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα υψίστης σημασίας αμερικανικό κτίριο, όπως τα κέντρα οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες χιλιάδες θύματα και πολλαπλάσια κύματα φόβου, αγωνίας και αβεβαιότητας για το μέλλον του κόσμου προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων στόχων.

Οι στόχοι που έμειναν χαραγμένοι στην μνήμη όλων των ανθρώπων όλου του πλανήτη ήταν η δεύτερη χρονικά επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και η τρίτη το Πεντάγωνο. Ήταν 5:45 π.μ. της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όταν  δύο άνδρες πέρασαν τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε μια σύντομη πτήση προς τη Βοστόνη Από εκεί θα μετεπιβιβάζονταν στην Πτήση 11 των American Airlines με προορισμό το Λος Άντζελες Δεν επρόκειτο ποτέ να φτάσουν στην Καλιφόρνια. Για το λόγο ότι μαζί με άλλους τρεις άνδρες, σχεδίαζαν να αποκτήσουν να καταλάβουν το αεροσκάφος υπό το καθεστώς της αεροπειρατείας και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Υόρκη. Στις 8:46 π.μ., πέντε αεροπειρατές κατέρριψαν την πτήση 11 της American Airlines στη βόρεια πρόσοψη του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Έπειτα, στις 9:03 π.μ., άλλοι πέντε αεροπειρατές κατέρριψαν την πτήση 175 της United Airlines στη νότια πρόσοψη του Νότιου Πύργου.  Οι δύο πύργοι της Νέας Υόρκης, ήταν σύμβολα του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Λίγο αργότερα, στις 9:37 π.μ. πέντε αεροπειρατές έριξαν την πτήση 77 της American Airlines στο Πεντάγωνο  καταρρίπτοντας κάθε έννοια ασφάλειας της παγκόσμιας υπερδύναμης.

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων αυτών τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν πολλά. Άλλα ήταν εμφανή επί τόπου, όπως οι θάνατοι, οι υλικές ζημιές και άλλα ανακαλύφθηκαν σε βάθος χρόνου, όπως ο αντίκτυπος τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια οικονομία.  Πέθαναν συνολικά 3.000 άνθρωποι, τραυματίστηκαν σοβαρά πολλοί περισσότεροι, ενώ δεκάδες χιλιάδες οι οποίοι κατάφεραν να επιζήσουν των επιθέσεων νόσησαν από ασθένειες που προκλήθηκαν από την έκθεση σε τοξικούς καπνούς και σκόνη.

Η καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και των κοντινών δομών έπληξε  σχεδόν ανεπανόρθωτα την οικονομία της Νέας Υόρκης δημιουργώντας παγκόσμια οικονομική ύφεση. Σε αυτό το πλαίσιο και με την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων , πολλές χώρες ενίσχυσαν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους διευρύνοντας τις εξουσίες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών για την πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι υποψίες έπεσαν στην Αλ Κάιντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν επισήμως ξεκινώντας τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να καθαιρέσουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν είχαν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την αποβολή της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν και την έκδοση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ενώ στην αρχή, ο Μπιν Λάντεν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, λίγα χρόνια αργότερα, το 2004 ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν ανέφεραν ως κίνητρο την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία και τις κυρώσεις κατά του Ιράκ. Ξεφεύγοντας της σύλληψης για σχεδόν μια δεκαετία, ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε σε ένα κρησφύγετο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και στη συνέχεια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «δόρυ του Ποσειδώνα».

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial